Website laten maken breda logo

Hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking?

Wordpress

Hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking? Praktische stappen voor directe verbetering

Steeds meer mensen gebruiken het internet om informatie te vinden, aankopen te doen en met anderen in contact te komen. Toch zijn veel websites nog niet goed bruikbaar voor mensen met een beperking. Met de juiste aanpassingen vergroot je niet alleen je bereik, maar maak je het web ook inclusiever. In deze blog ontdek je hoe je je website beter toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. Ook krijg je praktische tips voor directe verbetering, zodat je écht het verschil kunt maken.

Waarom is website toegankelijkheid voor mensen met een beperking zo belangrijk?

Website toegankelijkheid betekent dat iedereen – ook mensen met bijvoorbeeld visuele, auditieve of motorische beperkingen – jouw website zonder drempels kan gebruiken. Niet alleen zorgt dit voor inclusiviteit, het is ook verplicht volgens de WCAG-richtlijnen. Een toegankelijke website draagt bij aan een betere gebruikerservaring voor alle bezoekers. Bovendien kan het je positie binnen de zoekresultaten van Google versterken. Zo kom je tegemoet aan zowel je bezoekers als je zakelijke doelen.

Hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking door te starten met de juiste basis?

Voordat je technische aanpassingen doorvoert, is het essentieel om de basis van je website op orde te brengen. Zorg voor voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond, met een minimale verhouding van 4,5:1, zodat teksten voor iedereen goed leesbaar zijn. Pas een duidelijk leesbare lettergrootte en heldere koppenstructuur toe voor overzicht. Schrijf daarnaast begrijpelijke teksten, en probeer vakjargon te vermijden. Met deze basis stappen vergroot je de toegankelijkheid direct voor een breed publiek.

Structuur en navigatie: hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking?

Mensen met een beperking navigeren vaak op een andere manier door je website, bijvoorbeeld via toetsenbord of een screenreader. Zorg voor een logische en consequente menustructuur zodat gebruikers altijd weten waar ze zich bevinden. Duidelijke breadcrumb-navigatie helpt gebruikers om makkelijk terug te keren naar vorige pagina’s. Plaats de belangrijkste content bovenaan, zodat deze direct toegankelijk is. Zorg ervoor dat alle functionaliteiten, zoals navigatie en formulieren, te gebruiken zijn zonder muis.

Afbeeldingen en media: hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking?

Afbeeldingen en video’s verrijken je website, maar zijn niet voor iedereen goed waar te nemen. Voeg altijd een beschrijvende alt-tekst toe aan afbeeldingen, zodat screenreaders deze informatie kunnen overbrengen aan gebruikers. Dit is ook belangrijk voor je vindbaarheid volgens de trends in SEO voor 2025. Voorzie video’s van ondertitels en audiobeschrijvingen, zodat ook bezoekers met gehoor- of gezichtsbeperkingen alle informatie meekrijgen. Houd rekening met automatische afspeelfuncties en maak deze eenvoudig te stoppen. Zo maak je media op je website toegankelijk voor iedereen.

Formulieren en interactie: praktische tips om je website beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking

Formulieren vormen vaak een knelpunt voor bezoekers met een beperking. Zorg ervoor dat alle invulvelden duidelijke labels hebben, zodat screenreaders deze makkelijk herkennen. Geef bij fouten duidelijke en specifieke foutmeldingen, zodat gebruikers weten wat er misgaat. Gebruik grotere klikvlakken zodat bezoekers makkelijk kunnen selecteren, ook op mobiele apparaten. Bied bij interactieve elementen, zoals pop-ups, altijd een toegankelijk alternatief om deze te sluiten of te bedienen. Op die manier voorkom je frustratie en verbeter je de interactie voor iedereen.

Testen: hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking met eenvoudige tests?

Je hoeft geen specialist te zijn om de toegankelijkheid van je website te testen. Met online tools zoals de WAVE web accessibility evaluator of de toegankelijkheidsfunctie in Chrome DevTools kun je snel verbeterpunten signaleren. Daarnaast kun je gebruikers met een beperking uitnodigen om je site te testen, dit geeft praktische inzichten die tools niet altijd bieden. Kijk bijvoorbeeld of alles te bedienen is met het toetsenbord en hoe je alternatieve teksten worden voorgelezen. Door regelmatig te testen, houd je de toegankelijkheid structureel op peil.

Aan de slag: hoe maak je je website beter toegankelijk voor mensen met een beperking?

Toegankelijkheid verbeteren hoeft niet in één keer perfect te zijn. Begin met de basis, zoals beschreven in dit artikel, en verbeter daarna geleidelijk de punten die je tegenkomt. Maak het een continu proces door bijvoorbeeld een vast moment per kwartaal te reserveren voor een check of update. Wil je tips op maat of professionele hulp? Bekijk dan de mogelijkheden voor een gratis adviesgesprek over toegankelijkheid. Zo draag je stap voor stap bij aan een internet dat voor iedereen toegankelijk is én maak je echt werk van je website beter toegankelijk maken voor mensen met een beperking.

Website laten maken in Breda?

Klik op de knop hieronder om een offerte aan te vragen!

Lapsen Appaiya
Met meer dan 8 jaar ervaring in webdesign, SEO en online marketing help ik ondernemers aan professionele websites die scoren. Ik geloof in transparante communicatie, maatwerkoplossingen en resultaatgericht werken. Vanuit Breda werk ik samen met bedrijven door heel Nederland om hun online zichtbaarheid te vergroten en duurzame groei te realiseren.
portret foto website laten maken Breda
portret foto website laten maken Breda
portret foto website laten maken Breda
portret foto website laten maken Breda
portret foto website laten maken Breda
Beoordeling 4.5/5
van tevreden klanten uit Breda
candid-icon-set-star-fill candid-icon-set-star-fill candid-icon-set-star-fill candid-icon-set-star-fill candid-icon-set-star-fill
Ja, we gebruiken cookies 🍪
Door verder te gaan op de site, stem je in met onze digitale koekjes. Wil je meer weten? Klik dan hier, geen calorieën inbegrepen!