Als je net begint met ondernemen is een professionele website van groot belang. Maar wat heb je precies nodig om een website te laten maken als startende ondernemer? In dit artikel ontdek je stap voor stap wat je niet mag vergeten, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan en weet waar je rekening mee moet houden.
Bij het starten van je online avontuur wil je niet voor verrassingen komen te staan. Daarom is het slim om vooraf duidelijk te hebben wat er allemaal nodig is. Denk aan het definiëren van je doelen, het verzamelen van materiaal en het regelen van praktische zaken zoals je domein. Door dit overzicht zie je meteen wat je al in huis hebt en wat je nog moet regelen voordat je met een webbouwer in gesprek gaat.
Bedenk waarom je een website wilt laten maken en wie je met jouw site wilt gaan bereiken. Is het vooral om nieuwe klanten te vinden, of wil je informatie delen? Richt je je op particulieren of bedrijven, en in welke regio? Je kunt bijvoorbeeld inspiratie opdoen bij deze succesvolle websites van bedrijven in Breda. Duidelijk zijn over jouw doelen helpt om met focus aan het ontwerp te beginnen en passende keuzes te maken voor structuur en uitstraling.
Voordat de webbouwer aan de slag kan, is het handig om alvast materiaal paraat te hebben. Denk aan teksten over jouw missie, producten of diensten, foto’s van jouzelf of je bedrijf en een sterk logo. Nog geen logo of huisstijl? Overweeg dan om professionele logo en huisstijl te laten ontwerpen voor een consistente uitstraling. Wie goed voorbereidt, bespaart achteraf tijd én kosten.
Een unieke domeinnaam is belangrijk voor de herkenbaarheid van jouw onderneming. Kijk vroegtijdig of jouw favoriet nog beschikbaar is. Voor hosting zijn er verschillende opties; de keuze hangt vaak af van het type website en je groeiplannen. Zorg ook meteen voor een eigen zakelijk e-mailadres, zodat je professioneel contact kunt onderhouden via je domeinnaam.
Voor het (laten) bouwen van je website kun je kiezen uit diverse opties. Ga je voor een specialistisch webbureau, een freelance webdesigner of een gebruiksvriendelijk do-it-yourself-platform? Vergelijk het webbureau in Breda met andere aanbieders op zaken zoals prijs, service, flexibiliteit en onderhoudsmogelijkheden. Denk ook na over toekomstige uitbreidingen of maatwerk, zodat je niet te snel tegen beperkingen aanloopt na de lancering.
Transparantie over kosten voorkomt misverstanden achteraf. Informeer naar de eenmalige opstartkosten, de maandelijkse hosting- en onderhoudskosten, en wat er gebeurt als je aanpassingen of uitbreidingen wenst. Handig: op deze pagina lees je meer over wat een website gemiddeld kost als startende ondernemer. Maak duidelijke afspraken over updates, beveiliging en wie verantwoordelijk is voor het bijhouden van de site.
Veel starters gaan de mist in door een onduidelijke navigatie, een onleesbare mobiele weergave of het vergeten van verplichte privacy- en cookieverklaringen. Controleer altijd of je site voldoet aan de AVG-privacy regels. Ook is het belangrijk om je contactinformatie zichtbaar te plaatsen. Laat je inspireren door concurrenten, maar zorg voor een originele uitstraling en inhoud.
Test je website grondig op functionaliteit en uitstraling voordat je live gaat. Vraag vrienden, familie of ondernemers uit jouw netwerk om eerlijke feedback. Zorg dat je website vindbaar is door je site aan te melden bij Google en werk aan je SEO, bijvoorbeeld met deze praktische SEO-tips. Promoot je lancering verder via social media, nieuwsbrieven en bestaande relaties voor een vliegende start.
Met deze checklist en tips weet je precies wat je nodig hebt om een website te laten maken als startende ondernemer. Zet de eerste stap naar een succesvolle online start en ontdek hoe jouw onderneming kan groeien met een goede website!
Klik op de knop hieronder om een offerte aan te vragen!