Ga je zelf een website bouwen? Wees alert op de veelgemaakte fouten bij het zelf maken van een website die beginners geregeld over het hoofd zien. Door deze valkuilen te herkennen voorkom je dat je meer tijd, geld en energie kwijt bent dan nodig. In deze blog bespreken we de belangrijkste fouten én hoe je deze slim tackelt.
Veel mensen starten enthousiast met hun site, maar vergeten helder te formuleren wat ze ermee willen bereiken. Daardoor ontbreekt focus, raken bezoekers het overzicht kwijt en laten waardevolle acties zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop te vaak op zich wachten. Stel vooraf vast: wil je informeren, verkopen, contact stimuleren of iets anders? Een concreet doel zorgt voor een gerichte opbouw en sterke boodschap. Bekijk voor inspiratie wat andere ondernemers in Breda doen via deze voorbeelden van succesvolle bedrijfswebsites.
Een rommelige menustructuur is funest voor de gebruikerservaring. Bezoekers raken snel verdwaald wanneer het menu onduidelijk is of de informatie onlogisch gepresenteerd wordt. Denk goed na over hoofdnavigatie, subpagina’s en het groeipad door je site. Laat je pagina’s logisch op elkaar aansluiten, plaats calls-to-action op strategische punten en werk vanuit gebruikersperspectief. Meer weten over essentiële websitefuncties? Kijk dan eens bij welke functies jouw website écht niet mag missen.
Binnen één site meerdere lettertypes, onnadenkende kleuren en afwisselende knoppen gebruiken oogt direct onprofessioneel. Houd het rustig met een vast kleurenpalet, maximaal twee lettertypes en consistente knoppen en icoontjes. Een uniforme uitstraling verhoogt het vertrouwen bij de bezoeker. Heb je nog geen goed doordachte huisstijl? Bekijk dan de uitgebreide tips op de pagina logo en huisstijl voor ondernemers.
Te grote afbeeldingen maken je website onnodig traag, wat bezoekers kost en je positie in Google schaadt. Zorg altijd voor gecomprimeerde afbeeldingen die toch scherp blijven en voorzie deze van duidelijke bestandsnamen en alt-teksten. Dat zorgt enerzijds voor snellere laadtijden en anderzijds een betere vindbaarheid én toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Meer over vindbaarheid lees je bij onze tips voor SEO en SEA.
Ongeveer de helft van je bezoekers bekijkt je website via tablet of smartphone. Toch zijn veel doe-het-zelvers zo gefocust op het desktopontwerp, dat ze de mobiele ervaring vergeten. Test daarom je website altijd uitgebreid op verschillende schermen. Let hierbij op leesbaarheid, knoppen die makkelijk aanklikbaar zijn en snelle laadtijden. Praktische tips over mobiele optimalisatie vind je in ons artikel over hoe je jouw website een verkoopmachine maakt.
SEO wordt vaak als ingewikkeld gezien, maar de basis is voor iedereen toepasbaar. Denk aan unieke meta-titels, duidelijke metabeschrijvingen en het verwerken van relevante zoekwoorden in je teksten. Ook alt-teksten bij afbeeldingen en logische url’s dragen bij aan betere vindbaarheid. Wie hier geen aandacht aan besteedt, laat veel kansen liggen. Meer leren? Bekijk dan de belangrijkste SEO trends voor 2025 en zorg dat jouw website wél opvalt.
Begin altijd met een helder plan en concrete doelen. Test je website uitgebreid door anderen en pak feedback meteen op. Kies een consistente huisstijl en optimaliseer afbeeldingen en structuur. Leer de basis van SEO, bijvoorbeeld via onze pagina over het opbouwen van online autoriteit. Wil je zeker weten dat je geen veelgemaakte fouten bij het zelf maken van een website over het hoofd ziet? Plan direct een vrijblijvende websitecheck en voorkom verrassingen!
Wil je zeker weten dat jouw website professioneel oogt en goed presteert? Neem dan contact met ons op via de Website laten maken Breda pagina, daar lees je ook meer over onze werkwijze en eerdere projecten.
Klik op de knop hieronder om een offerte aan te vragen!