Het verschil tussen een onepager en een meerpagina-website draait om opbouw, navigatie en de gewenste gebruikerservaring. In deze blog ontdek je de essentiële kenmerken en geven we praktische handvatten voor een slimme keuze. Twijfel je over het juiste type site? Bekijk dan eens onze inspirerende voorbeelden van websites uit Breda.
Een onepager bestaat uit één lange pagina waarop je alle belangrijke informatie samenbrengt. De content is vaak opgedeeld in overzichtelijke blokken, zoals een intro, diensten, portfolio en contact. Je navigeert soepel door de pagina met een handig menu. Een meerpagina-website kent juist diverse pagina’s, elk met een eigen onderwerp, zoals ‘Over ons’, ‘Diensten’ en ‘Contact’. Zo krijgt elk deel van je verhaal zijn eigen ruimte en plek binnen het hoofdmenu.
Bij een onepager blijft de gebruiker op dezelfde pagina en navigeert via een scroll of klik in de menubalk direct naar het gewenste onderdeel. Dit maakt het navigeren eenvoudig en snel, zeker op mobiel. Een meerpagina-website vereist vaker klikken, omdat je steeds naar een nieuwe pagina navigeert. Hierdoor kun je meer uitleg geven en details kwijt, wat ideaal is als je veel content wilt tonen aan je bezoekers.
Een onepager biedt een aantal aantrekkelijke voordelen, zoals eenvoudige navigatie en snelle laadtijden. Ze zijn perfect geschikt voor duidelijke, korte boodschappen of het tonen van een portfolio. Ook op mobiel scrolt een onepager prettig. Het nadeel is dat een onepager minder geschikt is wanneer je veel content wilt delen of verschillende diensten aanbiedt. Ook is het lastiger om voor meerdere zoekwoorden vindbaar te zijn, waardoor je op het vlak van SEO-optimalisatie wat beperkter bent.
Met een meerpagina-website heb je volop mogelijkheden om informatie uitgebreid te presenteren. Je kunt elke pagina optimaliseren voor een apart zoekwoord, wat gunstig is als je hoger wilt scoren in zoekmachines. Het oogt professioneel en is ideaal voor bedrijven met verschillende diensten. Daar staat tegenover dat er meer werk zit in het beheer, zeker qua structuur. De laadtijden kunnen iets langer zijn en bezoekers moeten vaker klikken om hun doel te bereiken.
Ga na welk doel je met je website voor ogen hebt. Wil je snel indruk maken met een kort verhaal, bijvoorbeeld met een sprekend portfolio of een actiesite? Dan is een onepager ideaal. Heb je meerdere diensten, wil je bloggen of achtergrondinformatie delen? Dan raden we een meerpagina-website aan. Denk ook na over je doelgroep, hoeveel informatie je wilt laten zien én welke functies belangrijk zijn. Bekijk zeker onze onmisbare website functies om te bepalen wat bij jouw wensen past.
Met een onepager kun je slechts beperkt optimaliseren voor één of twee zoekwoorden, omdat alle content op één pagina staat. Dit maakt het lastig om met uiteenlopende termen goed vindbaar te zijn. Meerpagina-websites bieden juist veel meer ruimte voor verschillende zoekwoorden en een interne linkstructuur, wat je SEO-resultaten ten goede komt. Wil je op diverse thema’s gevonden worden of aan je ranking werken? Dan is een meerpagina-website het overwegen waard.
Het grootste verschil tussen een onepager en een meerpagina-website schuilt in eenvoud versus uitgebreide structuur. Bepaal vooraf je doelen, hoeveelheid content en gewenste uitstraling. Zo vind je zeker het type website dat het beste bij jou en jouw online ambities past.
Bezoek de Website laten maken Breda pagina voor voorbeelden van onepagers en meerpagina-websites. Je leest daar ook hoe wij werken en wat we voor jouw project kunnen betekenen.
Klik op de knop hieronder om een offerte aan te vragen!